Wednesday, 23 May 2007

arhiva foto digitala

Proiectul Biblioteca de imagini digitale "Dimitrie Gusti", finanţat de Departamentul de Stat al SUA din FONDUL AMBASADORIAL PENTRU CONSERVAREA OBIECTIVELOR CULTURALE, marchează deschiderea spre public a accesului la arhivele de documente deţinute de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", constituind o etapă a programului pe care instituţia l-a structurat pentru constituirea unui Centru de documentare, concretizare a ideii profesorului Dimitrie Gusti, de a crea un loc în care "... sa fie adunate cât mai multe tipărituri, manuscrise, hărţi, dosare cu informaţii privind viaţa socială a ţării".
Obiectivul principal al proiectului a constat în conservarea, stocarea pe suport digital şi punerea la dispoziţia specialiştilor şi publicului a unui fond patrimonial de peste 15.000 de fotografii şi clişee pe sticlă realizate în perioada 1928 - 1936, ca rezultat al cercetărilor monografice realizate de echipele complexe ale Şcolii Sociologice, sub coordonarea profesorului Dimitrie Gusti.
Proiectul "Biblioteca de imagini digitale "Dimitrie Gusti"" a rezolvat o serie de probleme legate de depozitarea corectă a fiecarei piese din colecţie. Au fost utilizate materiale şi tehnici moderne de conservare, urmate de scanarea imaginilor.
Un alt aspect al activităţii a fost constituit de arhivarea şi catalogarea computerizata a informatiilor de tip text şi imagine, ca şi de punerea acestora la dispoziţia specialiştilor şi a publicului prin proiectarea unei aplicaţii software dedicate consultării interactive a bibliotecii de imagini.
Biblioteca de imagini digitale "Dimitrie Gusti" a fost conectată la aplicaţia Patrimoniu etnologic on-line, proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor din Fondul Cultural Naţional.
Specialiştii implicaţi în realizarea lucrărilor sunt persoane cu experienţă în domeniile documentarii muzeale, conservării - restaurării şi punerii în valoare a peliculei, ca şi în proiectarea şi administrarea aplicatiilor soft pentru patrimoniu.
Cel mai important rezultat estimat este conservarea unui fond documentar de valoare exceptională. Punerea informaţiilor la dispoziţia publicului va permite stimularea interesului acestuia, dublată de o mai bună întelegere a valorilor patrimoniului etnologic românesc.
Sursa:
http://www.patrimoniu-etnologic.ro/

No comments: